Proč má většina mužů špatnou zkušenost s oblekem?

15. listopadu 2018

Pánové, ruku na srdce. Přiznejme si, kolik z nás má nepříjemnou zkušenost s oblekem. Bohužel pravda je taková, že téměř většina. Šance, že tou první událostí byly taneční na střední škole, je poměrně vysoká. Pokud jste zrovna oblek pro tuto příležitost „nepodědili“, ale byl Vám zakoupen z rodinného rozpočtu, tak byl možná o číslo větší, protože jste do něj měli „dorůst“. Investovat do obleku, který si na sebe vezmete párkrát za rok, ne-li za celou střední, nedávalo moc smysl. A neštěstí bylo na světě. Tedy spíše polyesterový nepadnoucí oblek ve skříni.

Pokud Vás maturitní ples neutvrdil v představě, že oblek je nepohodlný, tak maturita to už zaručeně zvládla.

O pár let později přišel čas pořídit si oblek do zaměstnání. Bohužel díky negativní předešlé zkušenosti jste sáhli po nějakém modrém, konfekčním, ale hlavně levném obleku. Proč také investovat peníze do něčeho, co Vám bude působit nepohodlí? S každým dalším takovým oblekem jste se jen více utvrdili v tom, že se v obleku potíte a necítíte příjemně.

Přemýšleli jste někdy o tom, jak třeba v Itálii mohou muži nosit oblek i přesto, že teploměr ukazuje 30 °C, když Vy se v tom Vašem potíte už při 20 °C? Někdo by řekl, že jsou na to zvyklí, a to je do jisté míry pravda, to podstatnější však je, že mají obleky ušité z přírodních materiálů.

Pokud se rozhodnete pořídit si další oblek, přečtěte si nejdříve několik našich rad, které Vám pomůžou si pořídit takový, který si jako první oblíbíte.

Cena rovná se kvalita?

Do značné míry ano. Největší část ceny obleku tvoří právě zvolený materiál. To je důvod, proč kvalitní obleky stojí mnohem více, než ty vyrobené z polyesteru, tedy umělého materiálu vyrobeného z ropy. Náklady na takovou látku jsou mizivé. Proto i v případě, že máte na koupi obleku menší rozpočet, vždy vybírejte přírodní materiál. Tato investice se Vám příjemně vrátí.

Pokud máte doma levný oblek, je skoro jisté, že jeho konstrukce je lepená. Ano, čtete dobře, levné obleky mají přední výztuž saka lepenou. Pokud takové sako dáte párkrát do čistírny, lepidlo se oddělí od látky a objeví se nevzhledné záhyby. Tato metoda je u dražších obleků nahrazená konstrukcí half nebo full-canvas, u kterých se místo lepidla používají koňské žíně.

Doporučujeme tedy brát oblek jako investici. Slyšeli jste už někdy pojem Cost-Per-Wear neboli cena za jedno nošení? Pokud vydělíte cenu levného a dražšího obleku počtem nošení, zjistíte, kolik Vás oblek opravdu stál. Když vezmeme v potaz, že levnější oblek při běžném nošení nevydrží déle jak 2 roky, možná budete překvapení tím, která z variant je tou nákladnější v průběhu let.

Materiál

Konečně se dostáváme k jádru problému. Oblek Vám zakrývá značnou část Vašeho těla. Pokud je vyroben z neprodyšného materiálu, je zřejmé, že Vám moc pohodlí nenabídne.

Vlna je vhodnou a tou nejčastější volbou pro celoroční oblek, doporučujeme vybírat gramáž okolo 260 g/m2. V případě, že v obleku často cestujete, je vhodná vlna s příměsí mohéru. Tento materiál získávaný ze srsti angorské kozy je velice odolný a nemačkavý, zaručí tedy, aby Váš oblek vypadal vždy jako nový.

Vysoká odolnost, prodyšnost, termoregulační vlastnosti, schopnost seberegenerace to vše jsou skvělé vlastnosti, které vlna nabízí. Mezi ty nejluxusnější materiály patří vlna s příměsí kašmíru či hedvábí, avšak paradoxně tyto látky jsou více náchylné k opotřebení a nejsou vhodné ke každodennímu nošení.

V případě, že se rozhodnete ušít si oblek pro letní měsíce, doporučujeme zvolit len či bavlnu. Kvůli mačkavosti jsou tyto materiály méně vhodné pro formální události.

Podšívka

I ten nejvíc prodyšný materiál ztratí své vlastnosti, pokud bude podšitý polyesterovou podšívkou. Proto vždy vybírejte podšívku vyrobenou z viskózy, což je umělé vlákno na bázi přírodních surovin. Tento materiál je daleko více prodyšný než polyester. Pokud si chcete dopřát opravdu to nejlepší, doporučujeme podšívku z pravého hedvábí.

V případě, že chcete, aby Váš oblek byl prodyšný co nejvíce, zvolte variantu polo podšitého saka. Úplně nepodšitou konstrukci saka doporučujeme zvolit pro méně formální obleky vhodné pro nošení během letních měsíců.

Konfekční či na míru?

Oblek bude vypadat dobře pouze v případě, že Vám skvěle padne. Konfekční postavu má jen málokdo, šití na míru také přináší další výhody v podobě výběru všech detailů. V tomto případě si můžete vytvořit oblek podle Vašich představ.

Věříme, že i konfekce se dá dělat správně, proto tu naši šijeme ze stejných materiálu jako obleky na míru. Také chceme, aby Vám i konfekční oblek padl co nejlépe. Z tohoto důvodu upravujeme naši konfekci zdarma na míru. Stejně tak nabízíme doživotní úpravy našich obleků zdarma. Nechceme totiž, aby v případě, že se Vám změní postava, zůstal Váš oblíbený oblek ve skříni.