Chystáte se na ples?

02. února 2022

Čeká Vás v následujících měsících ples či významná akce?


"Na těchto akcích se klade důraz především na etiketu a dresscode, a co si budeme povídat, 
ne vždy bývá dresscode účastníky dostatečně respektován."


autor článku Dominik, MTM specialista
 







“Dinner jacket”
Tento typ saka také patří do kategorie black tie. Dnes se již pánové během formálních večerů nepřevlékají ze svého smokingu do “dinner jacket”, jak tomu bylo dříve, ale můžou takovým sakem nahradit černé smokingové. 

Při výběru materiálu se nejčastěji volí samet, který je svou texturou zajímavý a působí noblesně. V případě zvolení sametu s odstínem smaragdové zelené, temně vínové, nebo modré vzniká opravdu nepřehlédnutelný kousek.
 


 

Když se řekne “black tie”
Pokud na pozvánce stojí “black tie”, je nezbytné se podle toho také obléct. To zejména z důvodu dostatečného vyjádření respektu všem dalším účastníkům. Sami se totiž stáváte spolutvůrcem celkové atmosféry dané události. 

Co tedy black tie přesněji znamená? 
Pokud jste tento termín našli na pozvánce - tak potřebujete smoking, bílou košili, černého motýlka a kvalitní, nejlépe lakované boty. Žádná kravata, žádný pestrobarevný motýlek a už vůbec ne černý oblek.

Přípustné jsou také látky s odstínem “midnight blue” či temná vínová. Kalhoty však zůstávají zpravidla černé.


Na pozvánce jste “black tie” nenašli? 


Nevadí, svůj modrý oblek nechte i tak ve skříni odpočinout. Kolikrát do roku máte příležitost se obléct jako James Bond? Jedna z věcí co dělá smoking natolik elegantním je také jeho nevšednost. Podtrhuje a dokresluje atmosféru večera stejně tak dobře, jako vám přidává na zdravém sebevědomí. Využijte tedy této možnosti a na příští ples vyražte v smokingu. 

Smoking jako investice? 
Jestliže se během roku vyskytne pár příležitostí, kdy by se vám smoking hodil, je rozumné si nechat ušít vlastní smoking namísto opakovaného půjčování v půjčovnách. Nejenže se vyhnete zbytečnému stresu v podobě shánění padnoucího smokingu pár dní před danou události, ale zároveň z dlouhodobého hlediska ušetříte. 


“Co když ze smokingu na přes rok vyrostu?” 
Smoking z pravidla šijeme lehce ve volnějším střihu, jak kvůli pohodlí, tak kvůli zachování maximálních záševků pro případně povolení v budoucnu. Pokud se vám tedy postava nemění dramaticky a v šatníku nemáte 3 velikosti kalhot, tak se nemusíte ničeho obávat.

Smoking jsme schopni v průběhu let přizpůsobit na vaše míry, tak aby vám mohl dělat radost co nejdéle. 

Půjčení smokingu

Ušít smoking trvá zhruba 4-6 týdnů. Ne vždy je tedy dostatek času si pořídit vlastní. Jediným řešením je tak jeho zapůjčení.

Najít však smoking, ve kterém budete vypadat a také se cítit dobře, je velice těžké, zejména bez jakýchkoliv úprav. Jelikož si potrpíme na kvalitu, rozhodli jsme se nabídnout možnost zapůjčení smokingu také u nás. Pro dokonalejší výsledek vám smoking upravíme na vaše míry a zapůjčíme i nezbytné doplňky.

CREATIVE BLACK TIE by MANEMO

Ples právníků, Obecní dům, březen 2022