Jak správně vybrat společenskou botu?

28. února 2021

BOTY DĚLAJÍ SEBEVĚDOMÍ
Už jste to určitě někdy slyšeli – “boty dělají chlapa”. A nebo jak říká přední český švec Erik M. Lawart – “boty dělají sebevědomí”. Obojí je pravda a je jasné, že boty jsou důležitou součástí šatníku každého muže. Vyznat se však ve všech typech společenských bot nemusí být vždy jednoduché. Právě proto jsme pro vás připravili článek o typech bot, o jejich výhodách a nevýhodách, jak je sladit s oblekem a kalhoty. A to tak, aby vše vypadalo skvěle.

Oxfordky

Nejvíce populárním a také formálním druhem pánských společenských bot jsou ty , které označujeme jako „Oxford“. Poznáte je podle uzavřeného šněrovaní. To znamená, že svrchní kůže boty, která se stahuje tkaničkou k sobě, při zavázání doléhá na nárt a zakrývá jazyk boty.  Prohlédnout si MANESY Oxfordky.

Wholecut oxford, tedy bota vyrobená z jednoho kusu kůže, je pro mnohé tou nejelegantnější botou vůbec. Tento druh bot se dá použít k událostem, kde je vyžadovaný dress code, ale stejně tak se dá nosit i k ležérnímu outfitu. Prostě všestranná bota, kterou si zamilujete.

Výhodou oxfordek je, že nehledě, na jaký druh akce se chystáte, tak s těmito boty nemůžete nikdy šlápnout vedle. Konstrukce boty však může pro některé znamenat i nevýhodu. Kvůli uzavřenému šněrování může dojít k tomu, že obouvání či samotné nošení bot může být pro pány s vysokým nártem méně komfortní.

Derby

Druhým typem jsou boty s otevřeným šněrováním označované jako „Derby“. Boční díly s dírkami pro šněrovaní jsou přišité k přední části boty. Tento typ šněrování je více vidět a nevytváří tak hladkou siluetu boty jako u oxfordek. Z tohoto důvodu byla bota dříve označována za méně formální. Dnes to již úplně neplatí a boty si můžete klidně obléct i na běžné společenské události. Prohlédnout si MANESY Derby.

Výhodou tohoto typu šněrování je větší flexibilita při nazouvání boty. Pro pány s vysokým nártem můžou boty působit komfortněji i při nošení.

Monky

Dalším typem bot jsou ty, které nahradily tkaničky za přezky, označované jako „Monk strap“. Tento typ bot zejména v provedení „double monks“, tedy boty s dvěma přezkami se stává více a více populárním mezi pánskou společenskou obuví. Hlavní výhodou těchto bot je vysoká všestrannost. Monky jsou skvělou volbou jak k obleku, tak i k džínům či jinému volnočasového outfitu. Další výhodou těchto bot je zvýšený komfort v oblasti nártu v případě, že jsou přezky uchyceny gumičkou. Monky jsou tedy výbornou náhradou pro pány, kterým oxfordky neposkytují dostatečné pohodlí. Prohlédnout si MANESY Monks.

Boots

Kategorii kotníkových bot bychom mohli rozdělit do více druhů jako například „pérka“ nebo „chukka boots“. V naší nabídce můžete nalézt právě ty s klasickým šněrováním typu oxford. Tyto boty jsou vhodnou volbou pro podzimní či zimní období, kdy je v polobotkách přeci jen zima a nepomáhají ani teplé ponožky. Tyto boty se při dobře zvolené barevné kombinaci dají nosit i k obleku, nicméně k ležérnějšímu outfitu se hodí nejlépe. Dobře ladí s podzimními / zimními outfity.  Prohlédnout si MANESY Boots.

Brogue

Možná jste již někdy zaslechli pojem „brogue“, ale víte, co to vlastně znamená? Dírkování neboli „Brogue“ je způsob zdobení bot. Svrchní část kůže je perforována dírkami běžně o velikosti 3-5 mm, to však pouze z dekorativního účelu. Podle míry zdobení rozdělujeme boty do kategorií „semi-brogue“ a „full brogue“.

Zdobení bot můžete nalézt na všech výše zmíněných druzích, záleží jen na Vás, zda se rozhodnete pro botu zdobenou či naprosto hladkou. Mějte pouze v paměti, že zdobení typu „full brogue“ může být někdy považováno za méně formální.

Jak kombinovat boty s oblekem či kalhoty?

Pro někoho naprostá banálnost a pro jiného zase velká věda. Nemusíte se bát v krátkém shrnutí vám vysvětlíme několik pravidel, díky kterých nikdy neuděláte chybu.

Začneme tím nejjednodušším pravidlem, černý oblek = černé boty. Dále velice oblíbenou barvou obleku je navy modrá, tato barva má výhodu v tom, že si k ní můžete vzít boty jak černé, tak hnědé (a to i ve více odstínech). Záleží tedy jen na Vás jak velký kontrast mezi botou a oblekem chcete vytvořit.  

A co šedá? K tmavším odstínům šedé doporučujeme černé boty či tmavší odstíny hnědé. K světlejším variantám šedé si můžete v klidu vzít jakékoliv hnědé boty či klasické černé.

Hnědý oblek a hnědé boty? Určitě ano, jen doporučujeme k světlejšímu obleku zvolit boty tmavšího odstínu, aby boty lépe vynikly díky vytvořenému kontrastu. K tmavšímu hnědému obleku si můžete vzít boty jak světlejší, tak i tmavší, rozhodnutí je čistě na vás.

V naší nabídce máme pro ty odvážnější i boty v barvách bordeaux či tmavě modré. I tato barevná provedení se dají lehce kombinovat a ve výsledku vypadají výborně. Pokud přemýšlíte nad koupi nového páru bot, klidně nás navštivte v našem showroomu a my vám rádi poradíme, s čím takové boty nosit. Pro ty nejnáročnější nabízíme i možnost patinace, což znamená, že barvu bot si vyberete sami.